Дентална хирургия

 

 

Дентална хирургия

 

 

Дентална хирургия най-общо наричаме област от денталната медицина, занимаваща се с лечението на заболяванията на зъбите и устната кухина посредством хирургични методи.

Въпреки, че са оперативни интервенции, под понятието дентална хирургия специалистите разбират най-вече екстракцията (изваждане, премахване) на ретинирани зъби, отстраняването на кисти от зъбен произход, премахването на малки доброкачествени тумори и поставянето на зъбни импланти.

Всички манипулации за правене на костна пластика при имплантите също се считат за част от оралната хирургия. Този дял от денталната медицина обхваща лечението на всички хирургични заболявания на устната кухина, както и свързаните увреждания и заболявания на челюстта и лицево-челюстната област.

7

Екстракция на зъб

Екстракция на зъб

Екстракцията на зъб е най-често срещаната хирургична интервенция в устната кухина. Става въпрос за безболезнено премахване с минимална травма за околните тъкани.

Много пациенти, когато чуят думата дентален хирург я свързват с болка и силен дискомфорт. В модерната дентална медицина комфортът на пациента е на първо място, затова до екстракция на зъби се стига само в много наложителни случаи, когато няма друга алтернатива:

 • дълбоко фрактуриран зъб
 • ретиниран мъдрец
 • неуспешно кореново лечение
 • хронично екзацербиращ гранулом
 • пародонтално заболяване
 • по ортодонтски или протетични показания
вадене на мъдрец Пловдив
вадене на зъб Пловдив

След екстракцията

След екстракцията

Най-важното, което трябва да се спазва след екстрация на зъб е поддържането на добра устна хигиена с цел предотвратяване на инфекции.

Ето какви указания трябва да спазвате, ако скоро ви е изваден зъб:

 • избягвайте да смучете, плюете или жабурите-особено през първите 4-5 дни след екстракцията/ целта е да се образува тромб, необходим за кръвоспирането и заздравяването на раната/
 • появата на отток е нормална следоперативна реакция. Ледът може да намали дискомфорта.
 • след преминаването на ефекта от упойката е възможно да имате повишена чувствителност в областта на манипулацията.  Можете да приемате Aulin, но не и Aspirin.
 • не пушете поне през първите 24 часа
 • не приемайте горещи храни и напитки в рамките на 3 дни
 • ако имате оплаквания задължително уведомете вашия зъболекар

И още…..

И още…..

Денталната хирургия не се ограничава  до отстраняването на зъби. Тя включва и отстраняването на тумори и лезии, премахване на гнойни огнища, лечение на вродени дефекти и аномалии, синуслифт, възстановяване на костна тъкан с цел подготовка за импланти и др.

В случай, че зъбът не може да бъде спасен чрез терапия, неготово отстраняване става наложително.

Модерната дентална хирургия позволява извършването на операции за запазване на зъба. Те се характеризират с премахването на различни новообразувания, без да се отстранява самия зъб.

При закъсняло лечение на заболявания на периодонта е възможно да загубите напълно здрави зъби. Тук отново на помощ идва денталната хирургия.

Д-р Вардев зъболекар в Пловдив

Работно време

понеделник – 10:30 ч.–19:00 ч.

вторник – 10:30 ч.–19:00 ч.

сряда – 11:30 ч.–19:00 ч.

четвъртък – 10:30 ч.–19:00 ч.

петък – 11:30 ч.–19:00 ч.

събота – 10:30 ч.–13:00 ч.

неделя – почивен ден

Контакти

 

Телефон

+(359) 896 37 84 84

Имейл

office@drvardev.com

Адрес 1

гр. Пловдив

ул. Мортагон 5

 

Адрес 2

гр. Петрич

ул. Вардар 9 ет. 2