Лечение на кариес

 

 

Лечение на кариес

 

Зъбният кариес е едно от най-разпространените заболявания на твърдите зъбни тъкани. Кариесът е и социално заболяване, обхваща икономически развитите страни поради употребата на по-голямо количество въглехидратна и полуфабрикатна (фабрично преработена) храна.

Кариесът е едно от най-често срещаните заболявания в устната кухина и поради тази причина възможностите за неговото лечение в днешни дни са напълно усъвършенствани. Методите за лечение на кариес зависят от дълбочината на кариозния процес. Съществуват три стадия на зъбен кариес в зависимост от дълбочината на лезията:

  • кариес само в емайла (повърхностен кариес)
  • кариес, който обхваща  емайла и дентина (среден кариес)
  • хиперемия на пулпата (дълбок кариес)
7

Какво представлява кариесът?

Какво представлява кариесът?

Зъбният кариес е едно от най-разпространените заболявания на твърдите зъбни тъкани. Кариесът е и социално заболяване, обхваща икономически развитите страни поради употребата на по-голямо количество въглехидратна и полуфабрикатна (фабрично преработена) храна. При такава култура на хранене няма нужда от дълги дъвкателни цикли, за да бъде смляна храната, при което не се отделя достатъчно слюнка, която е един от естествените средства на организма за самопочистване.

Кариесът е бичът на съвременното развито общество. От него боледуват естествените зъби на хората от всички възрасти без значение на вида зъби (млечни, постоянни) пол, раса, обществено положение. В Световен мащаб приблизително 2,43 милиарда души (36 % от населението) имат кариеси на постоянните си зъби. Заболяването е най-често в развития свят и по-рядко срещано в развиващия се свят поради по-високото потреблението на проста захар.

лечение на кариес
причини за кариес

Причини за появата на зъбен кариес.

Причини за появата на зъбен кариес.

Като причина (етиология) за появата на зъбен кариес се счита съвкупността от няколко рискови фактора. Такива фактори са: наличието на зъбна плака, повишената киселинност в устната кухина, наличието на определена микрофлора в устата, състояние на слюнката и други.

Зъбната плака е първопричината, от която тръгват повечето заболявания в устата, като кариес и заболявания на лигавицата на венците.

Микроорганизмите в устната кухина, които използват за храна главно въглехидрати, полепват по зъбната плака и я използват в метаболизма си.

 Хигиенните навици също са от решаващо значение за появата на кариес.

При продължително задържане на зъбната плака, тя се превъръща в зъбен камък.

 

Лечение на кариес

Лечение на кариес

Първият етап е изборване или премахване на размекнатия от кариеса слой зъбни тъкани. Могат да се използват ротационни инструменти или лазер за изпаряване на твърди зъбни тъкани. Желателно е да се работи под анестезия (упойка).

Следващият етап е промиване с дезинфекционни средства и поставяне на обтурация или така наречената пломба.

Обтурацията възстановява липсващите зъбни тъкани. Тя може да е от различни материали в зависимост от избора на лекуващия зъболекар и желанието на пациента. Като материали се използват най-често фотокомпозитните и гласйономерните цименти. В наши дни се използват висококачествени копмозити за естетични реставрации на зъбната тъкан.

Въпреки всичко изборът каква ще бъде пломбата и начинът на лечението си остава съвместно решение между доброто обяснение на лекуващия стоматолог и желанието на пациента.

 

лечение на кариес Пловдив

Работно време

понеделник – 10:30 ч.–19:00 ч.

вторник – 10:30 ч.–19:00 ч.

сряда – 11:30 ч.–19:00 ч.

четвъртък – 10:30 ч.–19:00 ч.

петък – 11:30 ч.–19:00 ч.

събота – 10:30 ч.–13:00 ч.

неделя – почивен ден

Контакти

 

Телефон

+(359) 896 37 84 84

Имейл

office@drvardev.com

Адрес 1

гр. Пловдив

ул. Мортагон 5

 

Адрес 2

гр. Петрич

ул. Вардар 9 ет. 2