Пародонтология

 

 

Пародонтология

 

Пародонтологията е раздел и дисциплина от  денталната медицина, изучаващ морфологията, функцията, лечението и профилактиката заболяванията на околозъбните тъкани, обединени под общ термин пародонт.

Пародонталното заболяване е медицинският термин за заболяване на венците. Към него спадат заболявания на венците, включително гингивит, който е лека форма на заболяването, но най-често към него реферира най-острият втори етап от заболяването на венците – пародонтозата.

Този тип заболяване е сред десетте най-често срещани заболявания, които засягат хората и водещата причина за загуба на зъб при възрастните, така че е важно да сте запознати с това състояние и как може да се развие то.

7

Гингивит

Гингивит

Гингивит е медицинският термин за възпаление на гингивата (венците). Това е умерена форма на заболяване на венците и обикновено причинява зачервяване, подуване и кървене на венечната тъкан, особено когато четкате зъбите си, почиствате ги с конец или отхапвате нещо твърдо като ябълка. Лечим е в неговите ранни фази. 

Основната причина за гингивита е натрупването на плака– слой от бактерии, която постоянно се натрупва около, по и между зъбите, обикновено в труднодостъпни места. Тези бактерии дразнят венеца и могат да причинят възпаление.

В допълнение, малки пространства (или джобове) се отварят между венците и зъбите ви. Когато не се лекуват, тези джобове могат да се задълбочат и да прераснат в по-сериозни проблеми като чувствителни зъби или пародонтит.

Венците на пушачите са по-податливи на инфекция, тъй като пушенето и употребата на тютюн намалява притока на кръв и хранителни вещества към тъканите на венеца.

пародонтално лечение
пародонтално лечение

Пародонтит

Пародонтит

Пародонтитът (или парадонтоза) представлява бактериална инфекция на специализираните тъкани, лигаменти и кости, които обграждат и поддържат зъбите ви, известни заедно под името периодонциум.

Това е вторият и най-тежък стадий на заболяване на венците. Необратим е и понякога довежда до перманентна загуба на зъби. Изисква медицинско или дентално лечение.

Заболяването възниква при нелекуван гингивит. Причинява от натрупване на бактериална плака над и под линията на венеца (мястото, където венецът и зъбът се срещат). Възможно е да доведе до необратимо увреждане на костта и тъканите, които поддържат зъбите ви.

Увреждането на тъканта може да доведе до отделяне на венците от зъбите ви, образувайки малки пространства или джобове, в които може да се натрупа още плака и да се появят инфекции. С влошаването на състоянието костта започва да ерозира. Ако не се предприеме лечение, се стига до загуба на зъби, които или падат сами, или трябва да бъдат отстранени от зъболекар.

Лечение, терапия и профилактика

Лечение, терапия и профилактика

Съществуват много различни форми на пародонтално лечение. Те може да включват:

  • Съвети за подобряване на грижата за оралното здраве – при симптоми на гингивит е необходимо да бъдете инструктирани как да четкате зъбите си правилно, за да отстраните плаката по-ефективно, или как да използвате конец за зъби и интердентални четки, за да почистите труднодостъпните места.
  • Професионално почистване – наречено също почистване на зъбен камък и полиране, при което се изстъргва натрупаната плака и зъбен камък и след това зъбите се полират, за да се попречи на повторното им развитие.
  • Антибиотици – предписват се много рядко, при лечение на отеделни случаи на инфекции, които не са се повлияли от други неоперативни форми на лечение.
  • Операция на венците – съществуват няколко вида операции на венците, които се използват за пародонтално лечение.
пародонтално лечение

Работно време

понеделник – 10:30 ч.–19:00 ч.

вторник – 10:30 ч.–19:00 ч.

сряда – 11:30 ч.–19:00 ч.

четвъртък – 10:30 ч.–19:00 ч.

петък – 11:30 ч.–19:00 ч.

събота – 10:30 ч.–13:00 ч.

неделя – почивен ден

Контакти

 

Телефон

+(359) 896 37 84 84

Имейл

office@drvardev.com

Адрес 1

гр. Пловдив

ул. Мортагон 5

 

Адрес 2

гр. Петрич

ул. Вардар 9 ет. 2