Протетика

 

 

Протетика

 

Увреждането или липсата на зъб(и) води до загуба на естетична и биологична функционалност и до други последствия като лицева асиметрия и нарушено самочувствие.

Разрешаването на тези проблеми се осъществява чрез протетично лечение, т.е. заместване на липсващите или силно разрушени зъби с изкуствени такива. Протетиката се занимава с възстановяване на дефекти на зъбната коронка, загуба на един или повече зъби, патологично изтриване на зъбите (зъбна абразия). Протетичното лечение на вашите зъби изисква индивидуален подход и предварителен план на лечение. В зависимост от това дали протезната конструкция може да се сваля или не, съществуват неснемаемо и снемаемо протезиране.

Силно разрушените и претърпели коренова обработка зъби могат да бъдат възстановени с ретенция в канала и е желателно да бъдат покрити с корона. При наличие на извадени зъби, дефектът може да бъде отстранен с изграждане на мостова конструкция, в която участват два или повече съседни на дефекта зъби.
При липсата на задни кътни зъби и по-големи дефекти, може да бъдат изработени различни видове подвижни протези, които се отличават по начините на задържане към зъбите, ограничаващи дефекта.

7

Керамични и циркониеви коронки

Керамични и циркониеви коронки

Металокерамичната коронка е изградена от метална основа и повърхностен слой от керамика. Металът осигурява здравината на коронката, а керамиката – нейната естетика. Металокерамичните коронки са оптимално решение, когато е необходима висока естетика на ниска цена. 

Изцяло керамичните и циркониевите корони и мостове от своя страна, са най-високо естетичните неснемаеми протезни конструкции, които се изработват в естетичната дентална медицина. Те са практически визуално неразличими от естествените зъби и това се дължи на факта, че керамиката, когато не е подплатена от метал, пречупва светлината подобно на естествените зъби, а циркония е бял метал със същия ефект. Друго голямо предимство е, че изцяло керамичните и циркониевите корони не предизвикват алергии.

циркониеви коронки
керамични фасети

Порцеланови и композитни фасети

Порцеланови и композитни фасети

Изработването на фасети е строго козметична процедура, която има само естетичен, но не и реален функционален ефект. Фасетите се използват за корекции на минимални дефекти на зъбите, засягащи техният цвят, тяхната форма, размествания на зъбите. Друго приложение на фасетите е затваряне на диастема (разстояние между двата предни зъба).

Фасети е прието да се изработват единствено на шестте предни горни зъба и на шестте долни предни зъба.
Фасетите в най-основният си вид представляват люспа с дебелина 0.3 – 0.7 мм която се залепя по вестибуларната (видимата) страна на зъба, която предварително е изпилена и подготвена по подходящ начин. Така залепената фасета коригира цвета, формата и донякъде положението на зъба.

В зависимост от материала, от който са направени фасетите, те биват три основни вида – композитни, керамични (порцеланови) и циркониеви.

 

Подвижно протезиране

Подвижно протезиране

Зъбните протези са „изкуствени зъби“, които се поставят в устата на пациента, когато последният има липсващи зъби. Протезата използва заобикалящите меки и твърди тъкани в устата за закрепване. Обичайно протезите са подвижни. От своя страна те могат да бъдат частични и тотални протези. Частичните протези заместват обеззъбени участъци от зъбните редици. Тоталните протези се използват при липса на всички зъби на дадена челюст. Подвижните зъбни протези биват няколко вида:

  • Цели и частични плакови зъбни протези
  • Цели и частични еластични (меки; силиконови) зъбни протези
  •  Цели плакови протези с мека силиконова основа
  • Имедиатни протези
зъбни протези

Работно време

понеделник – 10:30 ч.–19:00 ч.

вторник – 10:30 ч.–19:00 ч.

сряда – 11:30 ч.–19:00 ч.

четвъртък – 10:30 ч.–19:00 ч.

петък – 11:30 ч.–19:00 ч.

събота – 10:30 ч.–13:00 ч.

неделя – почивен ден

Контакти

 

Телефон

+(359) 896 37 84 84

Имейл

office@drvardev.com

Адрес 1

гр. Пловдив

ул. Мортагон 5

 

Адрес 2

гр. Петрич

ул. Вардар 9 ет. 2