Профилактика

 

 

Профилактика

Редовните профилактични прегледи при денталния специалист на 6 месеца са от изключителна важност за Вашето добро орално здраве.

Колкото по-рано бъдат диагностицирани различните стоматологични заболявания, толкова по-безболезнено и успешно ще бъдат излекувани те. Добрата профилактика включва редовно почистване на зъбен камък, поддържане на ежедневна устната хигиена и посещение при стоматолог за профилактични прегледи. Правилната устна хигиена означава – миене на зъбите сутрин и вечер с четка и паста, ежедневно почистване на междузъбните пространства с конец за зъби или интердентални четки.

За по-добър ефект съветваме използването на звукова четка за зъби. Правилното хранене също е от съществено значение за вашето орално здраве.

Регулярното посещение при стоматолог, на всеки 6 месеца, ще Ви спести много грижи и притеснения. Доста пациенти се сещат за нас, когато се появи болка или при съмнение за проблем. Тогава лечението е не само усложнено и продължително, но и по-скъпо.

7

Какво включва профилактиката?

Какво включва профилактиката?

Основните манипулации, които извършваме при профилактика са:

Неизменна част от прегледа са указанията ни за поддържане на добра орална хигиена, предупреждения за влиянието на вредните навици и препоръки за храни и напитки. Информираме пациентите за зъбния статус и при необходимост изготвяме план на лечение.

профилактика
зъбен камък

Почистване на зъбен камък

Почистване на зъбен камък

Зъбният камък представлява зъбен налеп от калциеви соли, непочистени остатъци от храна, мъртви клетки от лигавицата. Неговата грапава повърхност предразполага задържането на микроби. Източник е на възпаление на венеца, лош дъх, стопяване на костта около зъбите и последваща тяхна загуба.

Той не може да бъде премахнат в домашни условия. Неговото почистване се извършва с ултразвуков апарат поне веднъж в годината. Премахва се надвенечен и подвенечен зъбен камък, след което зъбите се полират с AirFlow-апарат, или с четка и полирна паста на бавни обороти на машината. Абразивите в пастата премахват оцветяванията, а флуоридите заздравяват емайла и намаляват чувствителността.

Силанти

Силанти

Силантите са дентални материали, които се поставят върху дълбоките ямки и вдлъбнатини (фисури) на дъвкателните повърхности на постоянните зъби и образуват много тънък, гладък и твърд защитен слой.

Те предпазват  дъвкателните повърхности от развитието на зъбен кариес, като образуват гладка и твърда бариера между зъба и бактериите в зъбната плака, прилепена здраво върху него.  100% ефективни са и могат да редуцират кариесите до 70%.  Най-подходящият период за поставянето на силанти е до две години след пробива на постоянните зъби.

Поставянето на силанти е бързо, лесно и безболезнено за детето:

  • Зъбът се почиства с машинна четка.
  • Следва предварителна химична обработка със специален гел за няколко секунди.
  • След това зъбът се измива с вода и се подсушава.
  • Силантът се поставя със шприц на тънък слой в ямките и фисурите на постоянния дъвкателен зъб.
  • Силантът се втвърдява под действието на светлина от дентална лампа и образува предпазен щит.
  • Детето може да се храни и да пие веднага след поставянето на силанта.
силанти

Работно време

понеделник – 10:30 ч.–19:00 ч.

вторник – 10:30 ч.–19:00 ч.

сряда – 11:30 ч.–19:00 ч.

четвъртък – 10:30 ч.–19:00 ч.

петък – 11:30 ч.–19:00 ч.

събота – 10:30 ч.–13:00 ч.

неделя – почивен ден

Контакти

 

Телефон

+(359) 896 37 84 84

Имейл

office@drvardev.com

Адрес 1

гр. Пловдив

ул. Мортагон 5

 

Адрес 2

гр. Петрич

ул. Вардар 9 ет. 2