Кариесът има няколко фази на развитие и в зависимост от това изглежда по различен начин.

 

 

В началото има т.н. фази на петното. На предилекционните места на зъба се появява бяло петно, което обикновено се вижда само при преглед на зъболекарската машина със силно насочена светлина. Представлява тебеширено бяло петно върху зъбната повърхност. През тази фаза започва нарушаване на минералната съставка на емайла.

Тук или няма никакви оплаквания или съвсем леки и кратковременни болки от сладка и лепкава храна. Бялото петно е обратим процес.

Чрез флуорни профилактични средства и добра хигиена е възможно обратим процес на минерализация и възстановяване на зъбната повърхност. За успокоение на пациента в тази фаза не се налага пломбиране.

При задълбочаване на процесите кариесът преминава в стадий на кафяво петно. Тази фаза е също е безсимптомна. Обикновено в зъболекарския кабинет идват по-наблюдателните пациенти, забелязали леки нарушения в естетиката на някой зъб с леки болки от сладко и студено. При прегледа се забелязва сиво-кафеникаво петно по повърхността на зъба без нарушение на целостта на емайла. Петното е с такъв цвят, тъй като минералните призми на емайла са разрушени от киселинната среда около атакувания зъб. Така прозрачността му се променя и прозира вторият слой на зъба (дентина), който е с жълто-кафеникав цвят. Зъб в тази фаза на кариеса задължително се пломбира, колкото и да звучи ужасно за пациента.

За жалост повечето хора имат не добра хигиена в устната кухина и тези фази на петна преминават твърде бързо и се стига до т.н. кавитация или просто счупване на зъбната повърхност, покриваща кариозното огнище. За жалост в момента не съществува друг начин за възстановяване на загубите на зъбни тъкани, освен поставяне на дефинитивни заплънки или просто казано пломби.

Кариесъ тпри своето развитие, нарушавайки целостта на емайла, създава идеални условия за колонизиране на дупчицата с болестотворни бактерии, които от своя страна преработват хранителните остатъци, попаднали там, в киселини и токсини, които остро атакуват зъбните слоеве. Така кариесът навлиза по слоевете на зъба.

В зависимост от дълбочината се различават няколко вида кариес:

  • Повърхностен (суперфициален) е кариесът, когато в дълбочина той обхваща само емайла, без преминаване на емайло-дентиновата граница.
  • Средно дълбок (медиа) е кариесът, когато обхваща освен емайла и дентина на зъба. Дентинът е основният и най-широк слой от зъбните структури. Той е богато инервиран и определя здравината и жилавостта на зъба.
  • Кариес, обхванал целия слой на дентина, се нарича дълбок (профунда).

 

Илюстрации

Диагноза-кариес
кариес
лечение на кариес Пловдив

Абонирайте се за нашия бюлетин

Интересни новости, събития и открития от света на денталната медицина. Полезна информация за профилактиката на оралното здраве и възможностите за лечение при усожнения.

Адрес

гр. Пловдив

ул. Мортагон 5

Телефон

(+359)

0896378484

Имейл

office@drvardev.com